「反送中」黑警 民牌車 一次過曝光

反送中抗爭每每延續到入黑之後,港共公安 / 香港軍政府警衛軍 就黐撚晒膠花發閪晒花癲的無差別殺人甚至恐怖襲擊水平嘅武力進行鎮壓清場,然後叫港鐵歐陽伯權、金澤培、劉天成呢三條仆街賤種以 Cap. 556B sect. 3 封站或列車飛站做幫凶協助進行大包抄式圍剿。

但一眾有車階級亦睇唔過眼,發起義載「接放學」,突破林李盧軍政府嘅變態所為。雖然軍政府警衛軍設 Road Block 做第三重圍捕,但始終因為「校車司機」之間通風報訊識得兜路避過 (甚至同「學生」夾好口供) 而成效不彰。班變態黑警點會就此罷休!於是乎就使出「民牌車」假扮「接放學」試圖藉此滴水不漏緝捕「暴徒」,727 元朗就使出呢一招,可是港共傀儡政權啲車實在太容易被識別而「皇晒」。不過港共公安還是死唔斷氣想繼續用呢招,咁我就只好再做「車王」一次過掃枱。

先解釋吓何謂「民牌車」呢個行內術語。一般政府車平常都係掛 AM 字頭車牌出街,但又為咗方便响某啲唔適合「現真身」嘅時空場合,會同運輸署保留一批普通車牌號碼,印定行車證同啤定前後車牌膠板,在需要「扮嘢」時就拆下對 AM 字頭車牌,換上「普通車牌號碼」,同貼上行車證响擋風玻璃左上角,然後開車。呢個時候就叫做「民牌車」。

另外仲有一種「民牌車」,就係買車錢就政府出,然後以唔知乜嘢身份(可能係政府,亦可能係空殼公司)將架車當一般車輛咁出牌。呢種情況發生得最多嘅政府部門就係警務處,主要俾 O記、情報課使用。另外一個都有情報工作嘅海關都係呢一種「民牌車」

不過,無論邊一種「民牌車」,所買嘅車款來來去去都係嗰啲,而且都有一啲就算唔係熟車熟到我咁都可以容易分辨到嘅「異樣」,所以都唔算太難可以辨認到。基本而言,有幾個情況就要提起戒心:
1. 車身乾淨。政府車幾乎日日洗車;
2. 車身顏色多為白、銀、寶藍。少量棗紅,香檳金色 (具體後段詳述);
3. 車廂零裝飾、零雜物。政府各部門規定車廂唔可以加裝、擺放任何私人物品,使用時必須保持整潔;
4. 膠呤蓋下鐵皮呤 (如下圖參考)

5. 油箱蓋可能有「電油 GASOLINE」貼紙,尤其是貨VAN;
符合呢5個條件,可以話中唔晒都中咗八成!

車牌號碼可以隨時更改,所以唔係要 list out 啲車牌,最主要講嘅係車款。雖然都有網民做過少少資料搜集,但我就一次過整理嚟到「掃枱」,好使大家起碼對啲車款有印象。

Part 1 私家車

Toyota Prius (二代 XW20)

因車齡最少已達6年,準備夠鐘劏,所以數量唔多。外觀上同普通私家車分別不大,但港共所買的只有三種顏色:白、銀、寶藍。一般私家車車主除咗銀色,仲有銀底淺藍色。白色比較少見。

Toyota Prius (三代 XW30)

港共所買的只有三種顏色:白、銀、寶藍。一般私家車車主除咗銀色,仲有黑色等等。白色都係比較少見。

Lexus CT200

港共所買的車身顏色主要係白色;另有情報有少量棗紅同黑色。

Hyundai Elantra

Kia Cerato

外觀上同普通私家車分別不大,但就用鐵皮呤。顏色又繼續係白、銀、寶藍,但大部份所見都係白色。另外,Cerato 尾窗底隻「Third Brake lamp」,港共傀儡政權版本係稍為大隻 (下圖為「原裝版」)

雖然以車論車,韓國車其實係好車,但所謂「香港只係一個井」,普通人好少買,尤其是 Hyundai Elantra。所以見到呢兩款韓國車都係可以「即刻掉頭走」,甚至「一腳踹到外太空」。

Toyota Prius C

Mazda 2

呢兩款一樣都係白色為主,同埋用鐵皮呤。

Part 1A 電動私家車

日產Leaf

Renault Zoe

街上都多呢兩款電動車,亦多數同港共傀儡政權「撞色」── 白色居多。所以亦係見到呢兩款車可以「即刻掉頭走」。

Renault Fluence ze

坦白講,出呢架就真係白撚柒鳩痴,因為除咗政府,街上數埋都唔知夠唔夠30架。

Part 2 七人車

Nissan Serena (C25)

Nissan Serena (C26)

外觀上同普通車分別不大,但同樣地港共得三種顏色:白、銀、藍。

Honda Stepwgn

我所知政府有嘅數量唔多,同埋車身顏色主要又係白色,少量銀色。

Mazda Biante

呢款又係一般市民好少會買。即係同樣道理,出呢架就真係白撚柒鳩痴。

Part 3 客貨車

Toyota Hiace (200系) (大家應該見到熟晒,唔出相了) 之外,就有 Nissan Urvan (E25)

除咗又係主要得白色、少量藍色之外,港共傀儡政權以環保之名而全部都係電油版本,所以必定响油缸蓋 (Hiace左前轆後面,Urvan 左尾轆後面) 貼上「電油 Gasoline」貼紙,費時中石化油站職員慣性見到貨VAN 就入油渣就「多得你唔少」。

另外,由中間趟門望入車廂,會見到駕駛室後面會裝有一組不銹鋼扶手樋架。呢個係 EMSD 嘅「標準規格」。「街車」一定唔會有。

除咗以上車款,港共傀儡政權仲有啲高官用車,例如 Nissan Teana,Infiniti Q70。但就係要留返俾啲高官坐,點會拎嚟俾你哋班「暴徒」坐吖!所以亦都唔出相了。

或者大家想問,斷估港共公安部唔會齊晒呢啲車款,而係分佈各個唔同部門。道理上係,但別忘記依家嘅香港特別行政區政府實際上係一個由警務處控制嘅軍政府;軍政府命令,其他部門敢抗命?信唔信一槍打爆你個頭吖嗱?! 或是現實啲講,呢類私家車、七人車、客貨車全部係歸政府物流服務署管轄,署長周淑貞、副署長鄧婉雯以至車輛管理科總監梁美琼收到盧偉聰或鄧炳強指示,你估佢哋唔會俾車匙出嚟呀?!

大致上都已經全部「掃枱」。林李盧軍政府精精地就唔好做埋呢啲小家種嘅陰濕嘢。不過,佢哋還是有辦法的,就是叫便裝黑警 (CID、O記、掃毒科) 出動「私伙」,油錢數就照開。不過如果又被識穿嘅後果包唔包就…… 或者毅進仔表示忠心如狗無乜所謂啦。順便講,噚晚尖沙咀警署相對我呢個戰略分析…… 大家心照啦。

另外,相信唔少揸同款車嘅有心人車主想問「可以點樣幫手接放學呀?」我嘅個人意見係最好都唔好出動,免得被瓜田李下;一係就事先做定晒準備功夫,俾同學們及其他「校車司機」識認。具體嘅我就唔响度教路了,費時個軍政府發花癲啦。

返回主頁

1 Trackback / Pingback

  1. 暗殺岑子杰現場的車牌的線索 - 林離盡誌 Jacky Lim Commentating

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*