機管局 呃旅客唔駛本極度仆街

機場集會本來和理非,因為8月11日晚上港共軍政府党卫軍射爆一名救護員眼球而由8月12日升級,然後機管局為協助軍政府及支那共匪搞 Spin 輿論及試圖動武清場關閉機場,已經可見機管局夠晒仆街。明明8月13日機場集會其實人少咗,蘇澤光同班冚家鏟都仲要繼續玩嘢話取消啲機,更加肯定機管局就係軍政府同謀。

但更仆街嘅係啲機其實照飛而機管局話取消,搞到好多客變咗 No Show,好彩就求到航空公司安排 Standby 後補之後嘅機,唔好彩而航空公司揸正嚟做就要「食自己」,輕則俾 No Show Charge,重則要買過張機票。

不過,機管局亦都好唔好彩,除咗網上流傳嘅 AK137 (吉隆坡)、BA31 (倫敦 Heathrow)之外,仲有一班俾我斷正 ── CX261 (巴黎 CDG)。

話說噚晚有朋友要搭 CX261 去巴黎,佢都醒㗎喇,前幾日做定 online check-in,噚日下午大約1500 去到機場寄晒啲寄倉行李,然後响機場坐、行,做吓花生友 (我同佢唔算好熟,只知佢唔係「地球是平的」)。

到夜晚大約21:00,即係「有傳」示威者阻塞旅客進入禁區嘅時候,佢打算「入閘」,循例去望吓航班顯示屏,佢班機顯示「取消」

佢 Whatsapp 問我點,我叫佢照入去啦,真係唔好彩 flight cancel,閘口啲地勤會比响出面 Check-in counter 嘅地勤有好啲嘅安排俾你。於是佢照入去禁區。雖然迫啲但都入到去,跟住去到應該係 Starbucks 對面個櫃枱問 CX 地勤佢班機到底點情況,地勤話42號登機閘,咁佢照去可也。最後點?佢最後 Whatsapp 俾我嘅訊息係「Boarding now. See you and thanks」

今日起身之後,我再睇埋噚晚我 YouTube Live 介紹過嘅「香港航班資訊 Pro」 Apps 嘅班機資料

再跟住頭先「手痕」開埋 Flightradar24 睇

即係已經準備降落 Charles de Gaulle!

睇到呢度,相信各位買咗機票嘅好想知道有乜方法避過機管局嘅 fake gau U 自保。其實好簡單:直接上航空公司官方網站。

唔計支那共匪嘅 CA, CZ, HO, MF, MU, HO, HX 都會因為「執行黨的任務」而仲有可能呃鳩你之外,其他航空公司官網嘅班機資料都係 real-time data,或根據 real-time data 發佈衍生嘅相關資訊。如果你仲係活於上個世紀無用 Smartphone 可以點?打電話囉。唔係搭 CX、KA、UO 嘅,咪打 IDD 去你要搭嘅航空公司總部所在地嘅查詢電話,接通咗就話要查詢你將要搭嗰班機嘅 flight number 嘅 update status, does it cancel, delay or remain on-time。最重要嘅係留低你任何時間都會接聽得到嘅電話號碼俾航空公司,以便有乜重大變動可以即刻聯絡到你。

機管局今次唔止正一仆街,更真係好難唔爆粗「屌仆老母仆街正人渣賤狗撚屌冚家鏟唔死都無撚柒鳩閪用」。嚴肅啲講,加埋噚晚放水俾黑警射OC Foam 同今日嘅臨時禁制令,可以直接將蘇澤光、林天福 成個機場管理局董事局列入戰犯名單。

我亦响度以最高級數嘅嚴厲譴責機場管理局班冚家鏟 ── 要幫支那共匪主子唔駛做到咁撚肉撚柒鳩酸囉屌你老母個臭化閪生你堆垃圾出嚟遺禍人間。係咁撚臭串咁撚爛口㗎喇,吹咩!要怪就怪 Henry Ma 2014年落柯朾俾黃良柏要炒鳩我,我依家就擺明車馬借勢有仇報仇。仲繼續做仆街嘢的話,我絕對唔會同你哋撚屌客氣,係咁多。

順便抽水講,為三跑仆心仆命嘅馮永業今早被判「老公」(公職人員行為失當) 罪成,仲要即時還押不准保釋,得到咗支那共匪避孕套榮譽。大家可以放長雙眼睇吓蘇澤光、林天福…… 呢堆仆街幾時死。

返回主頁

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*