Benz 低地台小巴未落地,因為運輸署又做仆街嘢

暫時唔講直接同「反送中」有關嘅事。食住港共軍政府打民生牌個勢,講吓民生有關嘅事,俾大家睇吓個政府到底有幾仆街。

相信好多人好想知道嗰兩部運抵香港接近一年嘅 Benz Sprinter 小巴,尤其是低地台規格嗰部,點解仲未出街行駛。

首先俾條IQ題大家玩:按照以下兩張相片的情況,司機如何需要以左邊的睹後鏡監察乘客上落車?


响過去一年,運輸署向仁孚 & 我呢個物色到 EVM 呢間 body conversion 工廠嘅茂利不斷「溝通」,但其實不過是 TD 車輛安全及標準部班仆街 #用明朝嘅劍斬清朝嘅官 ── 用逾40年無因應科技發展作出修訂嘅法例,列出兩部車合共近100項佢哋認為「唔合例」嘅 Defects 擺官威。

雖然近百項所謂 Defects,有部份係 EVM 生產時出錯,係咪都要處理,但大部份根本係 TD 班撚樣玩嘢、雞蛋裡挑骨頭、無事搵事做…… (下刪三千字) 。無論仁孚或我 Quote Cap. 374A 等法例如何反駁,佢哋都係一如近兩個月啲黑警「朕就是法律」嘅態度 ── 威脅唔就範就唔批呢兩架車出街。

其中一項,就係話左側睹後鏡不符合 Cap. 374A sect. 39(2A) 「司機可以監察乘客上落車」嘅規定:

每部公共巴士、私家巴士、公共小巴及私家小巴,均須至少配備1塊鏡子,而該塊鏡子須裝配在車輛前左側的外面,其大小、構造及裝配須足以令駕駛人在看該塊鏡子時能全面而清楚地看見任何正在下車的乘客

題外話:講多一次,左側睹後鏡只係近百項之一,只不過「左鏡」大家會比較容易明白,我先至拎出嚟做例子;其他嘅大家未必會明係乜 ── 例如 「免打油傳動軸十字頭」佢哋班撚樣就話密封組件會損壞而要加裝擋板…… (網絡大典唔好只係講左鏡,OK?!)

我早已怒屌運輸署「車門响正司機位側邊,駛撚睇鏡呀」;與及引用Dennis Dart、ADL E200MMC、Dennis Trident (Duple Metsec body) 三款單門版巴士、各款旅遊巴士為「案例」反駁,但運輸署多名官員,包括 in-charge 呢兩部車 Type-approval 申請的工程師/車輛審批及策劃 梁儉強、一味煽風點火唯恐天下不亂嘅總運輸主任(小巴) 崔振輝,與及首席運輸主任潘志文,仍然堅持左側睹後鏡「唔合例」。

運輸署近月不斷催促「搞掂未呀」,我就直言「唔刪除啲玩嘢嘅項目,尤其是左鏡,就乜都唔撚駛再傾」。

日前首席運輸主任潘志文透過中間人向我傳話,著我致電同佢溝通,仲話其他項目已經「寬大處理」……

潘生你有齊我所有聯絡方法,唔直接搵我即係無誠意嘅表現,咁我駛撚理你呀!
驚我屌而唔直接搵我?刪除嗰啲擺明玩嘢嘅項目,我咪唔撚屌囉!所謂「寬大處理」嘅項目,根本本來就係法例所容許的,只不過又係有人玩嘢先至變成 Defects咋。扮好人呀?慳啲啦你老母!

另外,TD 曾經有官員向我發難「你家陣搵輿論撻我呀」,我當場回敬「係呀,擺明呀。你哋唔係玩嘢,駛乜怕條街講乜呀!」套用返呢件事,左側隻睹後鏡到底係我死撐,定係運輸署車輛安全及標準部又疑似為捍衛豐田霸權而玩嘢,留俾大家看倌定論。

後記:從呢件事可以清楚睇到,唔好話依家嘅香港軍政府,根本成個所謂香港特區政府全撚部都係仆街,無一個係好人,無一個係無辜。

返回主頁

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*