終結 國泰 被搞,必須殲滅支那共匪

接二連三有國泰同港龍的職員被停職甚至解僱,盲嘅都睇到就係支那共匪在搞白色恐怖。網上唔少聲音都話要㝷求方法向共匪大反擊,但眼白白睇住支那共匪以空域管制權玩嘢玩到盡,卻苦無對策。平心而論,從對香港角度嚟講,呢場確實係硬丈,而且係「長春圍城」級數 ── 支那共匪試圖禁絕大部份班機運作以威脅港人就範。但只要「跳出香港呢個井」放眼世界,唔會搵唔到對策。

但首先都係要「知己知彼」分析返支那共匪嘅動機,唔係就好難搵到對策,或是提出嘅對策無足夠理據論述基礎。

第一個動機就「啞嘅都識講」── 政治恐嚇迫令香港人收聲。
支那共匪見出動武警老解、元朗牛屎佬搞恐襲、Head-shot、催淚彈放題、打犯斷手斷腳、非禮揸波甚至警棍插西、老強輪大米…… 香港人都唔肯跪低受死;仲要調返轉頭搞到「輸出革命」,好自然要「擴大戰線」。然後的,支那共匪好鍾意細味「長春圍城」歷史,只不過又明知全地球昅住,唔可以全盤照搬;咁「好彩」有「暴徒」係國泰機師,梗係向國泰埋手!見到香港空域幾乎被包圍,一於搞空中「長春圍城」。

第二個動機就又係同「食飯」有關。
支那共匪最鍾意用「食飯」做政治手段,務求被針對嘅對象「求生不得,求死不能」之下屈服就範。所以就話要對國泰同港龍嘅 Crew 做政治審查,試圖殺一警百。除咗針對國泰同港龍員工嘅「飯碗」之外,「擴大戰線」影響其他相關行業,然後又係最撚老土嗰隻輿論手段 ── 「暴徒」危害香港經濟。

第三個動機就係針對國際社會嘅「干預內政」。
反送中抗爭以來,西方各國由大量派出記者駐守香港採訪,到各國政府高層相繼為香港人開聲,甚至美國總統 Donald Trump 直接將香港局勢同貿易戰掛鈎,支那共匪其實知道唔可以動武。但又因為面子要死撐,而且堅決要「教訓」香港呢個不肖子孫。唔能夠明刀明槍,唯有暗黑。既然大部份往返香港嘅班機都要進入支那空域,一於大條道理以「安全」造藉口…… 依家係我「中国內政」,你啲西方列強咬我食呀!

第四個動機就係「睇你國泰唔順眼九世」,時機到梗係隊冧你。
呢個就要簡單講返香港航空 (HX) 同香港快運 (UO) 嘅出現。本來嘅目標就係兩路同時夾擊 CX 同 KA,以取代國泰 flag carrier 地位。但隊極國泰同港龍都唔死,相反地 HX 還是逃不過「支那式管理只會仍然係垃圾」嘅真理,未能成事之餘,仲要將 UO 賣俾國泰。既然正常手段隊唔冧國泰(同港龍),於是就使橫手。又既然無法從股權郁手「直接謀殺」,咁咪「斬手斬腳」,借反送中之勢停職以至炒人,形成「人手不足」日常運作受到影響之局面,將國泰凌遲處決。

第五個動機又係回到「食飯」問題,不過係支那共匪自己。
因為美中貿易戰,支那匪區嘅經濟其實已經七傷八損,重創嘅知名企業除咗華為之外,仲有海南航空集團。由去年年底,海航集團不斷有債券到期,雖然枱面上仲找到數,但實際上根本冚唔掂,全面執笠不過係遲早嘅事。
基於第四個動機,配以支那共匪「我要唔到都整爛晒佢」嘅思維慣性 ── HX 要死都要你國泰墊屍底!
或者掉返轉,海航集團收皮,HX 啲地勤、Crew、機師嘅「食飯」問題,就由國泰及港龍趁呢期炒大量人所出現嘅空缺吸納囉。

歸納出嚟,支那共匪只係為求「攬炒」整死香港,頂多「兩手準備」為班地勤、Crew、機師謀後路。面對共匪鬥爭,就係要「攬炒對攬炒」,甚至要「睇吓邊個死得慘啲」。而對應返支那共匪針對國泰及港龍嘅動機同目的,可以採取嘅還擊手段概念:

1. 「政治對政治」── 支那共匪認為國泰同港龍嘅 Crew、Cockpit 有安全風險而搞白色恐怖,叫全世界認為支那嘅所有航空公司嘅機組人員都有安全風險。直接啲講,呼籲歐美各國向支那嘅所有航空公司,包括CA, CZ, HU, HX, MU…… 進行「安全風險評估」,要求提交機組人員名單,先至可以飛越空域。況且,記者可以係國安,機師、空姐空少唔止可以係國安匪諜,仲可以係做「帶貨」── 帶啲禁運物品。

2. 「食飯對食飯」── 支那共匪想國泰同港龍執笠嚟墊屍底,一於罷買 HX 機票,改買 CX 同 KA。呢個對於港燦港豬真係好現實,望住台北、台中、Okinawa 明明 HX 平少少喎…… 好老實講,支那共匪就係食住呢啲人性嚟做嘢咋!十幾年嚟養大咗 HX 呢隻食人怪獸仲唔收手,傻的嗎!甚至做得更盡,寄空運問 Forwarder,如果會用 HX 機肚運就轉第二間公司。

3. 如果手頭仲有資金可以動用,就對海南航空集團所有投資產品 (如果仲有的話)做沽空盤之類,總之以鋤爛晒個價為目標。無錯,你都可能損手,但王岐山班撚樣就「跳海都唔掂」。而且,以美國嘅立場同態度,同埋最現實嗰句「有錢唔搵呀」,你估索羅斯班大鱷唔乘機鋤埋一份!

雖然未知是否行得通有成效,尤其是第1 項涉及到外國政府,點樣做呼籲仲要籌劃。但可以講,單係啲網上聯署肯定唔夠,一來太濫而難動員,二來跟程序太慢。而且,就算幾路夾擊成功制止呢輪針對國泰嘅行動,支那共匪必定搵其他方法對付國泰,甚至宏觀局勢角度開闢更多戰線,例如中學中文科考試、監控鏡頭…… 所謂「共產黨係吸血僵屍」,只有將之殲滅,用荔枝柴火化 (道家學說,荔枝柴燒屍會致永不超生),先至可以終止所有亂局。

後記:咪話我唔提你哋班支那共匪走狗,你哋玩得機場、玩得國泰同港龍,即係你哋都唔駛旨意想由機場走佬著草

返回主頁

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*