黑警 遮眼面罩,點只隱藏身份

呢兩日有傳媒影到港共军政府党卫军,即係大家叫嘅 黑警 換咗新嘅 gear,遮晒塊面睇唔到係咪支那魔樣之外,仲有絕對遮光眼罩,懷疑佢哋仲係咪睇到嘢,尤其是夜晚。平心而論,日間時份都唔駛擔心,但入黑後都仲係帶呢啲眼罩,的確惹人懷疑班 林過雲 到底想點。

除咗呢啲新款眼罩,仲有用咗個幾月嘅遮光貼紙,不論 Poly-carbonate 盾牌定面罩,都剛剛好貼正對眼嘅位置。唔少人認為班黑警為求隱藏身份「無後顧之憂」、掩飾武警或老解,但我一直估計唔止咁簡單。最新呢套來自支那嘅遮光眼罩,似乎解開咗一啲謎團。

講乜嘢謎團之前先簡單研究吓套新 gear 嘅眼罩。

外面見到反晒光,會係類似太陽眼鏡鏡片面層嘅反光 Coating;太陽眼鏡鏡片濾光度60% – 82%,呢層 Coating 會再將濾光度增加5%。日間用當然問題不大,但夜間嘅視野當然嚴重受阻。另外,有玩過 War game 嘅朋友都知道有一種夜間軍事眼鏡/眼罩,鏡片係透明黃色 (如下圖)。

即係話班黑警/武警/老解理論上帶錯眼罩。正常嚟講無理由咁柒㗎,況且佢哋口中嘅「暴徒」個個都黑衫黑褲黑布矇面,帶副濾光眼罩仲更加難睇到「暴徒」。或者掉返轉,除非班黑警/武警/老解雙眼變成貓科動物咁放大瞳夜間仍有驚人視力,咁就唔怕夜媽媽帶黑超睇唔到嘢。或者掉返轉講,就係班黑警/武警/老解雙眼變成雙貓咁,夜晚都要帶黑超喇!

假設,純粹假設…… 班黑警/武警/老解雙眼真係變咗貓咁樣,有乜嘢方法可以做到呢?第一個方法,滴眼科檢查嘅眼藥水;第二個方法,服食一啲食物或藥物導致瞳孔放大。第一個方法好處係快,15分鐘就見效,而效力可以維持最少四小時。但唔能夠長期且頻密使用,因為會造成瞳孔調節功能失效。至於第二個方法,食物就無;藥物有最少一種 ── 安非他命,即係俗稱「冰」嘅毒品。

安非他命係一種興奮劑,低劑量藥效使人好精神、唔眼瞓,可以用作治療 ADHD;高劑量藥效仲會性慾高漲,好想扑嘢。外國有唔少性罪行執法案例 (禁錮式強姦、輪姦,orgy party),都發現涉案人士被驗出服食過安非他命;亦有醫學文憲記載,曾有求醫人士服食過安非他命之後連續造愛逾72小時 (但之後一段時間事主條啫啫不能硬所以去睇醫生)。

安非他命同其他精神科藥物一樣有唔少副作用,包括食欲不振、瞳孔放大、過度流汗、精神運動性激動、口乾、磨牙、頭痛、心律不整、呼吸急促、血壓異常、肌束震顫、急性痤瘡致引發慢性濕疹……

雖然仲有多種藥物可以維持 Hyper mooding,例如合法的 Ritalin,或是不合法的忽得、揈頭丸 (Ecstasy);甚至可卡因都得。但價錢成本相對冰毒都高好多 (可卡因就唔駛講啦),而且因為成份比忽得、揈頭丸簡單,生產可以完全不假外求。

呢兩個半月以來,班黑警以為「孭住枝炮大撚晒」知法犯法之外,仲不斷潑婦罵街式瘋狂鬧人,鬧示威者係曱甴、記者正仆街、鬧途人正賤種;當然唔少得見人就打、拉到女志士就非禮,甚至有傳強姦以至輪姦 (尤其是811新屋嶺,我都有收到風但未能查證。等睇幾時爆)。連埋「夜晚帶黑超」,湊巧地符合咗安非他命嘅副作用。另外,兩個半月以來日打夜打,仲要隨時一日幾個「戰場」,撇除支那共匪安插武警,體能再好都好難頂得到,除非有外來條件維持精神狀態啦。而安非他命嘅藥效又咁啱得咁蹺可以達到目標……

黑警係咪「揩冰」,我唔敢講喇;亦唔駛問盧偉聰、鄧炳強或劉業成,佢哋打死都唔會認。但藥效目標係港共军政府同支那共匪想要的,兩種可客觀辨別嘅副作用亦似乎相當明顯及普遍的出現…… 翻查歷史,政權武裝組織使用精神科藥物比比皆是,美帝於越戰時期都有,但更常見於獨裁暴政例如蘇聯/俄羅斯、納粹德國等等;亦有傳 8964 北京大屠殺都有。香港警務處有無,留待日後歷史判斷啦!

返回主頁

1 Trackback / Pingback

  1. 要警犬帶 mask 執勤簡直天方夜譚 - 林離盡誌 Jacky Lim Commentating

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*