「反送中」成功攻入立法會之後的輿論戰略 – 主討文

前傳」做晒形勢分析,就係時候入「戲肉」。呢幾日好多人响網上提出唔少 idea,我就連埋自己所諗到嘅匯集成流,俾大家參考同繼續啟發更多應付輿論嘅「子彈」。但大家首先要確立三點原則:

1. 面對土共、藍絲廢老,唔駛理性,唔需要講道理,屈機封口甚至封後路就得;
2. 我所指嘅「保守派」港人嘅心理狀態仲有好多扎掙,面對佢哋唔止需要有力嘅理據,更需要耐心去疏導情緒同引導思維,千祈唔好操之過急;
3. 無論對住土共定「保守派」港人,提出嘅講法都要簡單易明、扼要精準,切忌長篇大論。依家唔係 show off 你有幾學識淵博嘅時候,係要爭取時間去堵截支那共匪嘅「洗腦」。

明白的話就action!(講明「戰略」,必定長篇大論)

為簡化格式,開首「-」符號係主要針對「保守派」;「B」= Blue,即係要嚟對付土共藍絲廢老

Part 1 – 「暴力」「暴徒」vs 和理非
先簡單講解一啲背景。港共傀儡政權對於反送中嘅論述已經無力招架;但承如「前傳」指出,唔少「保守派」港人嘅心理狀態係仲未接受得到「香港進入動蕩不安嘅年代」嘅現實,仍然希望可以和理非非化解危機,因而對於「暴力」仲有一啲抗拒意識,所以支那共匪同港共傀儡政權好著力於「違法暴力行為」作為輿論戰嘅核心基礎。

Facebook 潮文社嗰9張圖,立論非常精準,但對於普遍離開咗學校就「俾返晒老師」嘅一般市民嚟講,未必有即時效用。我要強調唔係話無用,而係作為論述根基係好 Perfect,只不過依家形勢上最需要嘅係快狠準。或者咁講,大家响網上見到唔少方法,因才施教啦。

– 6月9日成百萬人上街,無衝無整爛嘢,好係「和理非」啦,但結果呢?林鄭咪我哋香港人都生臭狐,照舊話6月12日立法會開會恢復二讀。但唔係6月12日嘅搞到立法會開唔到會,你覺得林鄭會嗌「暫緩」咩!(雖則黃宏發踢爆咗「暫緩」根本係林鄭「呃住你先」)

– 0371 係和理非搞到23條唔立住,但跟住呢16年,和理非之下,個政府有無睬過香港人吖?唔講乜嘢法例政策,你諗返吓「自由行」搞到周圍烏煙瘴氣嘅問題,唔係有班人衝擊、追打大陸人,點會收緊自由行到「一簽兩行」吖。

– (Level 2) 共产党靠乜起家,咪就係打囉。通常靠打打殺殺嘅人最驚係乜呀?咪就係有人好打過佢,或者夠膽挑佢機囉。甚至乎如果擺明車馬唔怕你有刀有槍,一嘢衝過去嘅話,佢必定會諗「係咪身上有炸彈想同歸於盡㗎」而收手。

– (Level 3) 共产党成日開口埋口話「香港係中国不可分割嘅一部份」,但你睇吓釣魚台夠成日話係中國領土,結果呢?日本仔日日有軍艦响嗰頭巡!解放軍?連2012年保釣艘船嘅船長楊匡都不如囉!仲有呢,你知唔知俄羅斯有度叫海參崴嘅地方,原本係中國領土嚟㗎。點解「不可分割但割咗去呀」?咪就係蘇聯佬惡過共产党囉!

– (Level 4) 咁多年嚟,無論有無衝擊,衝擊乜嘢程度,政府開口埋口都話「暴力」㗎啦。俗啲講係咪都「老屈」。又既然和理非都無成效,倒不如套用毛澤東嘅鬥爭思想來的 ── 「打著紅旗反紅旗」,直接解說就係「與其俾你老屈,不如直頭做出嚟」,就「暴力」俾共产党睇。

B 又唔係打你,關你撚事咩!
B 差佬有槍有炮,暴徒乜撚都無;差佬有頭盔有盾牌,一個磚頭掟得死佢哋,就真係抵撚死啦!
B 你老母臭閪,工聯會班仆街你唔撚屌?!

Part 2 – 「犯法」
– 就算和理非,政府咪一樣要示威者做岳飛!
唔好講梁天琦你未必即刻理解同接受得到,但你諗吓游蕙禎同梁頌恆,幾丁友對住幾十個過氣差佬嘅立法會保安,都話「非法集結」要拉佢哋去坐監,呢個政府要話你犯法,幾百種方法。

– (Level 2) 林鄭、盧偉聰佢哋開口埋口話示威者犯法,但佢哋呢?淨係講啲死差佬唔掛狗牌(委任證),亂射胡椒噴霧、6月12日開槍仲要打頭,你知唔知香港法例第232章《警隊條例》寫明佢哋唔可以做埋啲咁嘅嘢?!佢哋自己都有法唔守,正宗「太監教扑嘢」囉!

– (Level 3) 林鄭、盧偉聰佢哋開口埋口話示威者犯法,但佢哋呢?香港法例第232章《警隊條例》,班差佬係咪唔駛守呀?以為有槍有炮就大晒呀?定係個盧偉聰將條法例變咗廢紙?如果係咁,呢個政府仲要嚟做乜?

– (Level 4) 有傳公安武警甚至解放軍喬裝成差人、速龍小隊,仲要呢,原來香港法例第232章《警隊條例》第24條俾盧偉聰可以合法咁做。一個政府原來可以用守法做藉口作為殘害香港人嘅方法,其實「守法」仲係咪咁重要嘅?

B 係嘅,咁工聯會响1967年呢喂?
B 旺角通菜街啲小巴佬霸晒成條街好撚合法?
B 你又唔係差佬,又唔係法官,唔撚駛你做,講咁撚多托柒呀!咁好火,去上海街搵啲大陸婆同你打飛機濕鳩啦!
B (Level 2)你哋成日以為聽政府話就可以,又啲死差佬見住你哋打人都無事,嗯,所以你哋一定唔會犯法囉!
B (Level 3)咁又係呀,要打官司,陳曼琪、梁美芬佢哋都唔會接,少咗單生意。不過,除非你有份袋啲律師費啦,否則關你鳩事咩!快撚啲租架的士車隻老鼠啦!

Part 3 – 「暫緩」咗啦,讓咗步啦……
– 無錯,林鄭話咗响出年7月20日條法案就會bye bye,又話唔會再進行任何立法工作;但係,唔好話你信佢係咪憨鳩,一日未到出年7月20日,一日都仲有機會可以「翻兜」,但只有「撤回」先至肯定唔會死灰復燃嘅可能。

– 黃宏發踢爆咗,立法會議事規則只有「撤回」同「押後」,無「暫緩」呢樣嘢;再者,我諗你都明「口講無憑,死無對證」嘅道理,政府成日都話乜都要 Black & White;而就係黃宏發咁講,「暫緩」呢兩個字唔可能變成 Black & White,即係林鄭口行行,根本「呃住你先」咁解。

– (Level 2)(承上一個) 雖然,大家有眼睇,中国共产党就算有白紙黑字都可以唔算數,但就係連 Black & White 都無,更加可以更容易反口,然後「翻兜」,唔好話隨時無仇報,淨係要再嚟多次上街,咪仲更加無謂。點解唔趁依家迫死佢收手先呢?

B 成撚日話唔犯法就唔駛驚,即是係咪都唔撚關你事啦,咁你依家咁多嗲把閪呀!
B (Level 2) 成撚日話唔犯法就唔駛驚,依家直頭唔犯法喇,你仲唔快啲上東莞揼骨邪骨叫雞!提提你,除咗記得帶套之外,千祈唔好去某大狀出事嗰間匯美呀!
B (Level 3) 你又唔係林鄭,佢點做關你叉事咩!我哋有乜要求,關你撚事咩!

Part 4 – 勾結外國勢力
先講少少對應返「保守派」一啲基本思想觀念嘅背景問題。始終普遍香港人所接受嘅教育,都係基於「鴉片戰爭乃不義之戰」認為國際社會有偏向負面嘅諗法,要應對呢方面唔需要講乜嘢「好話」,只係需要集中於對香港嘅「實利」。

– 就如隔離屋陳師奶個仔搶咗你個仔啲玩具,佢就會走嚟同你求助,要你出手過去搵陳師奶攞返件玩具一樣嘅道理。香港人俾共产党恰咗十幾廿年,又無槍無炮,除咗捱打仲可以點?唔想捱打咪就要 CALL 救兵囉。

– 外國理唔理香港唔緊要,最緊要就係香港有發出求救訊號。就好似游水抽筋咁,你唔叫救命,救生員邊會睇到你然後落水救你呢!

– 激嬲共产党?老實講,就係今次香港人唔肯就範,共产党已經把幾火啦。與其擔心激嬲佢,不如搏一鋪睇吓外國勢力會唔會打柒佢好過啦!

– (Level 2) (承上一個) 外國會唔會幫香港,大家都唔肯定,但相信有睇外國新聞都知,共产党周圍都係仇家;唔駛乜吖,淨係睇吓美國總統 Donald Trump,已經知道起碼有美國想打爆共产党啦。咁依家香港係俾共产党恰,而有人揼鳩佢,咪就係幫緊香港囉。

– (Level 3) 外國幫香港,無錯點都會係想攞著數。但第一,共产党當年都係為咗著要而迫英國將香港放手,第二,英國佬無錯都係响香港攞著數,但對比返共产党,英國佬至少無塞啲垃圾俾我哋香港人,但共产党呢?如果外國勢力攞著數而香港有得益,或最起碼無損失,咁你要唔要外國嘅幫忙,我諗你應該有答案。

– (Level 4) 香港之所以淪為共产党嘅特區,甚至所受嘅殖民侵略比英國更甚,其中一個原因就係當年美國為咗要聯同中国對付蘇聯,可以講,唔係自大成狂,純粹基本道理而已,真係可以話「全世界欠咗香港」。就連八九學運領袖王丹都話全世界衰憨居 (以為促進中国經濟發展可以實現和平演變),依家有機會「做瓜」中国而香港因而有逃離共产党嘅魔掌嘅可能,點解唔好好運用呢。

加多枝「補針」:之前响無綫做新聞透視嗰個區家麟寫過篇文,話「外國勢力沒有干預香港,是香港人感召了外國勢力」。呢個對支那共匪真係最致命一擊,因為證明香港唔係無人理、將十幾年嚟借左賊宣揚「香港豆腐膶咁細外國唔會理」嘅講法徹底破功、香港人絕對有能力號召到外國勢力集結,甚至成為國際焦點。

B 習近平個女都係揸美國護照;華為孟晚舟係揸加拿大護照……. 咁你呢?無外國護照有閪資格講嘢呀!
B 又唔係你做,共产党要打柒嗰個都唔係你啦。咁緊張做乜撚嘢呀!
B 關你撚事咩,咁唔鍾意對住鬼佬鬼婆,咪搬返上東莞啦,仲可以晚晚揼邪骨叫雞呀,今晚四川妹,聽晚湖南妹,後日江閪妹都得。記得唔好屌鬼妹喎!
B 美國佬真係正仆街,唔俾中国搵錢呀。咁你做乜留响香港呀?中國大把錢搵,躝返上去啦!
——
針對台灣嘅回應建議
– 林鄭話因為陳同佳响台灣殺咗條女而搞出送中惡法,台灣出手好人之常情。正如隔離屋陳師奶個仔搶咗你個仔嘅玩具,你一定過去隔離屋搵陳師奶算帳啦,係咪呀。

– 台灣講咗唔會因為送中惡法引渡陳同佳,林鄭仲係繼續話因為台灣,台灣「火山爆發」怒轟林鄭咪「插贜嫁禍」,林鄭抵死嘅喎。即係正如隔離屋陳師奶個仔搶咗你個仔嘅玩具不突止,仲屈你個仔送件玩具俾佢,我諗你一定嬲到想放火燒咗陳宅咁滯啦。

– (Level 2) 台唔台獨呢個問題呢…… 唔講好高層次嘅理論同歷史,最簡單一樣嘢,共产党成日話唔好干涉內政,但呢送中惡法呢件事就話台灣不得干涉香港內政…… 所以,無必要考慮呢個問題。

Part 5 – 立法會損毁維修
又係要有啲對應返「保守派」嘅背景要講。始終唔計1967年工聯會班恐怖份子,真係前無古人。對於啲「保守派」港人嚟講,未必一時三刻可以理解同接受,因此會成為「暴力」之外另一個支那共匪聯同CCTVB 袁臭花蟹志偉嘅重心戰場。

– 爛咗就要整,但英文俗諺 No Pain No Gain,或是佛家有云「有因自有果」。如果唔係個政府咁做,點會搞成咁。
或者掉返轉講,唔扑到爛晒,立法會仲可以開會,就算無林鄭食咗豹子膽即刻「翻兜」送中惡法,仲有國歌法。梁君彥雖則話會押後到10月啫,但呢條友講嘢都好信嘅咩!仲有呀,嗰個張華峰,一個屈尾十就將中環海濱劃咗俾解放軍。仲俾佢哋做到嘢,以佢哋啲本性,分分鐘後患無窮。

– 預計維修費兩千萬,對我哋普通人嚟講真係唔細數目,但係呢,就當呢兩千萬唔駛使,啲錢會去咗邊吖?淨係呢期咁多人「以死明志」,幾唔想講都好,或多或少都同情緒病有關,但政府會將呢兩千萬會用响佢哋身上咩?到頭來咪又係唔知邊個工程超支,俾中國建築諸如此類嘅公司楝咗去。

– 啲油畫被噴黑油,除咗又係要用錢之外,確係好侮辱。但「面係人哋俾,假係自己丟」,文化啲講就係「人先自侮然後人侮之」,梁君彥嗰啲大家有眼睇啦,范徐麗泰喎,唔好唔記得臨時立法會就係佢搞出嚟。又唔好講乜嘢政治嘢,淨係一嘢廢除咗勞工權益嘅集體談判權都夠啦。

– 總係覺得唔係幾好呢….. 我明白,一吓子真係好難明白點解會搞成咁,但你諗吓….. (As above)

B 又唔係打爛你屋企 / 你間舖 / 你部車,都唔柒關你事啦,咁多嗲把閪呀!
B 2000萬又點?又唔撚係你俾……
B 你有份交稅又點呀,大撚晒呀?慳返呢2000萬會淨係俾你用呀?俾中國建築咋,憨鳩佬/婆/撚/閪!
B (一定係恐怖份子) 嗯,6月30日打人嗰啲一定跟過李小龍學功夫。

Part 6 – 收錢
呢一部份,有上過街嘅「保守派」都唔存在呢方面嘅輿論問題,但啲土共藍絲廢老製造嘅噪音,都幾令人心煩氣燥。因此該奉行毛澤東「對付敵人消滅於萌芽之時」而徹底滅聲。

B 咁你唔出埋去收返一份咁撚憨鳩?你老母真係執輸行頭撚過敗家咯!
B 有錢收你唔出去收?做埋啲咁撚憨鳩嘅事,你老母生著你真係家門不幸咯!
B 收幾錢呀?擋子彈收$2000呀?下次我過嚟俾夠五千你,包埋醫藥費,到時記得同我出去,仲一定要擋到粒俾我睇喎。

除咗以上,其實仲有一個鮮為人留意嘅情況,就係公務員加人工嘅法案,因為「暴徒」而要押後到十月,搞到政府內部好多人鬼殺咁嘈。呢樣就我直接出手:
第一,按照往常慣例,遲咗而產生嘅差額係會 back day 補返俾你哋。所以,除非香港真係出現大革命,否則呢筆錢你哋無蝕;
第二,點解你哋唔問陳維安呢條共匪走狗點解要排到咁後嘅呢?我實實在在的告訴你們,就係為咗鋪排「拉布戰」嘅輿論壓力,拖你哋落水做人質、做棋子。
第三,承第二,你哋仆心仆命為個政府又好為個飯碗又好,俾個共匪傀儡政權當卒仔咁篤、做政治人質…… 真係笑你哋憨鳩怕你嬲。或者真係「小農奴隸基因」之甘願為奴才。

暫時咁多,有請各路人馬手足繼續加料。

返回主頁

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*