六四三十年,中国無得救

三十年前嘅今日,全香港以至全世界嘅目光都聚焦於槍林彈雨、血流成河嘅北京。三十年後嘅今日,全世界繼續斥責支那共匪當年黐撚線濫殺平民,但响支那匪區、支那共匪及與其有密切關連嘅人形生物,一係就唔當乜嘢一回事,再唔係就直情話當年做得啱。表面睇當然覺得佢哋都有撚病,但背後嘅思維同心態,唔止反映個「病」,甚至可以引證中国人以至中國國民黨所指嘅中華民族,根本就無得救。

支那共匪當年大開殺戒,為嘅當然就係保住權力;三十年來,支那共匪亦當然係為咗保住權力,於是臭屎密冚。保住權力之後,試圖以發展經濟籠絡民心,以至整個地球,目的唔止係保住權力,仲係想將當年屠殺有合理化解說。而响過去呢三十年發展「經濟實力」嘅過程,確實有著外國嘅因素响當中;誠然王丹近日所講,國際社會以為透過經濟手段可以促使中国走向民主化簡直係天真嘅表現;結果養出咗一隻危害地球嘅怪物出嚟,國際就有不可推卸嘅責任。

國際社會當然係憨鳩,因為「西方列強」以為一如蘇聯及東歐共產政權瓦解嘅邏輯可以發生响中国。可是,中国人經歷過文革無咗所謂道德觀,同時因為窮咗30年(1949-1979),嘗到改革開放嘅相對富庶,養出「凡事向錢看」嘅思維。當一個族群嘅意識形態演變到咁,仲邊會理你乜春民主唔民主呢!

而又因為「凡事向錢看」,懶理政權嘅腐化,支那共匪就隨住呢股勢頭,將其貪圖絕對權力嘅本質「發揚光大」;更重要嘅係因為民間亦只顧享受「經濟成果」,並明白呢一切係「党的恩情」,既不欲亦不敢再提六四屠殺,就使支那共匪响呢三十年來成功壓抑住六四屠殺嘅臭屎。同時解釋到支那共匪今年直頭發癲地話「屠殺有理」,仲可以預視得到支那共匪以至整個支那匪區根本唔會有覺醒當年濫殺係錯嘅可能。

支那共匪確實係仆街,但無十二億人嘅習慣無視、無知所形成嘅客觀條件,支那共匪又可以咁仆街嗎?! 更是一個養成咗三十年嘅習慣同意識形態,邊可能咁容易轉變。一個不知反省嘅族群仲邊會有得救!

當年鄧小平講過「殺二萬人換二十年穩定」,大迷信啲講即係一切嘅「穩定」在十年前已經「氣數已盡」,呢十年係「賺咗㗎喇」。依家只係等壓毁駱駝嘅稻草出現。

返回主頁

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*