汽油彈?臨時演員都係演員……

一早起身見到警車被掟汽油彈嘅新聞,未睇詳情已經心諗「有無咁啱得咁蹺呀」;再研究埋啲「案情」,成單嘢實在太多疑點喇,跟住呢,想唔話支那共匪、港共傀儡政權「駛唔駛心急成咁呀」都唔得囉。

疑點一:案發位置於軍器廠街警察總部門口
表面睇,就係「凶徒」擺明挑機所為,不過……
有得你叫「警察總部」,即係一定有閉路電視攝錄鏡頭。即係就算無車cam,「凶徒」同架車必定被點相。邊有人要犯案搵啲咁易「出事」嘅位置㗎?呢啲擺明正宗笨賊所為,一係「凶徒」憨鳩到無朋友,一係就係背後有「精心策劃」。

疑點二:警車停定被掟?
以我所知正常嚟講,要是由駱克道「直篤」返入警察總部,會係去到閘口等。即是如下面 Google 街景 capture 左邊架銀色 Nissan Serena 嗰度

或是返灣仔警署,即係近告士打道嗰邊,出咗路口就即刻右轉。但留意返條「尹先生車cam 片」,架警車响黃格停低,仲要响正「凶徒駕駛嘅私家車」前面,然後就有火光出現。喂阿哥,好難唔惹人懷疑架舊款 Benz Sprinter 519CDi 擺明準備被掟嘅囉!

疑點三:警車有得「凶徒駕駛嘅私家車」絕塵而去
正常嚟講,架舊款 Benz Sprinter 519CDi 確定無燒著就應該即刻「著燈響號」追啦。點會仲會俾「凶徒駕駛嘅私家車」即刻開走㗎?!!!
仲有的,又係正常嚟講,假設架舊款 Benz Sprinter 519CDi 車上司機以外仲有差佬,就算唔係緝捕「凶徒」,都應該即刻落車逃生啦…….

疑點四:單拖犯案
從「尹先生車cam 片」所見,「凶徒」掟完枝喜力啤酒之後施施然上返車然後開車走人;另外似乎見唔到「凶徒駕駛嘅私家車」車上有其他人。呢樣又係唔撚柒合邏輯嘅。
唔好講外國,通常準備做呢啲「大茶飯」,必定係揸車嗰個 Always Standby 响司機位,另外搵人「掟」完即刻上車九秒九速逃㗎啦。點可能係揸車同「行凶」係同一人㗎!

疑點五:搵架BENZ 犯案咁高成本
多次重覆詳細睇條「尹先生車cam 片」,並且同熟車嘅朋友研究,幾乎肯定「凶徒駕駛嘅私家車」係 Benz 上一代 C-class (W204)。最平嘅而年份最舊2007年嘅二手價都叫緊六皮嘢。

睇返以前用車犯案嘅新聞,大多數「凶徒駕駛嘅私家車」响事後都會被燒毀,以防取得手指模、衣物纖維等嘅證據,所以通常求其一萬幾千、頂盡萬零兩萬,執架爛鳩錢七就算。為咗「掟汽油彈」花六萬銀?成本高得太唔合理囉!由此推斷得嚟,「凶徒」受指使下揸自己架車犯案嘅可能性好似高啲囉……

乜嘢人會買 Benz C-class?除咗啲「正當人家」,就係啲「MK 古惑仔」。事關香港人嗰種「見到 Benz 章就雙眼發光」嘅心態,好多友仔覺得揸 Benz 好撚威;但又覺得 A-class、B-class 個樣「太薯」,所以以 C-class 作為「上車盤」。用得「古惑仔」會係邊個,呼之欲出啦!

成單嘢,太大陣支那共匪 / 港共傀儡政權自編自導自演嘅味道喇。港共公安部擺明係為咗想準備出防暴隊、或者係支那共匪為咗「戒嚴」…….作「合理化」建構輿論,從「劇情」嚟講真係司馬超之心 ── 路人皆見。但真係啲戲屎撚到跌渣囉屌你老母 (想唔講粗口都唔得)。

後記:「肇事」架舊款 Benz Sprinter 519CDi 衝鋒車,本來已經夠晒鐘退役。只不過批新買入嘅 Iveco Daily 實在有如其外號「想放假、揸歐霸」,搞到港共公安部唔夠車用,焗住要呢批車輛實質狀況仍然好掂嘅舊款Benz Sprinter 519CDi 繼續用。盧偉聰心知肚明點解搞成咁啦,仲搞咁多屎屎尿尿,真係唔驚德國當你納粹之下嘅警官處置都唔駛咁囉。

返回主頁

1 Trackback / Pingback

  1. 香港人你哋仲想捱幾耐?? - 林離盡誌 Jacky Lim Commentating

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*