「反送中」劉夢熊投下核彈

唔再講「汽油彈鬧劇」,講到口臭。講返啲集中《逃犯條例》修訂嘅嘢。

當前香港坊間四方八面都就反對《逃犯條例》修訂作出反應,甚至有商舖公開表示明天停業參與遊行。就算無今朝單「汽油彈鬧劇」,已經可以預見得到聽日嘅人潮絕對唔嘢少。另外,政界、法律界亦有唔少人開聲,其中噚日法律界遊行有來自律政司嘅律師參加,呢個真係好爆。仲有劉夢熊噚日都响 Facebook 出 post 一封俾习近平嘅公開信(全文 Screen Capture 响最底),認為要收回《逃犯條例》修訂先至符合國家利益。就咁因應劉夢熊嘅身份背景相對個 post 嘅內容意思,已經夠晒爆,如果再逐字逐句細嚼,可以話係對支那共匪投下核彈。

簡單講解內容。第二段話香港係「對外橋樑、通道」,呢個係源自周恩來關於「長期打算,充份利用」嘅具體講法。第三段引述1949年解放廣州之後毛澤東、周恩來急令「原地待命」不要逼近深圳河嘅一段歷史,仲要引述《中共中央在關於外交工作的指示》,更是成個 post 嘅「戲肉」開始。第四段講返韓戰之後霍英東如何「救國」,呼應返第二段「對外橋樑、通道」嚟指出如果當年無咗香港嘅角色就乜都做唔到。再接續第五、六、七、九段,就係「借古鑑今」指出香港係唔應該、亦唔可以封鎖,否則只會對「祖国」百害而無一利;以天津、重慶為例作對比,說明香港在周恩來嘅「長期打算,充份利用」之下嘅重要性,同埋發揮到作用。

第八段表面上向林門鄭氏插一刀,但其實以支那共匪嘅政治制度,係講緊支那共匪在香港已經不得人心,呢個已經係高招所在。臨尾兩段可以話係勸諫习近平收手,但再次引用毛、周嘅說話,其實係一種施壓手段。

劉夢熊呢篇嘢嘅精彩之處,就係不斷重述毛澤東同周恩來對香港嘅諗法同見解,同埋以歷史 (尤其是韓戰) 說明將香港「收歸」就是不符党嘅利益。呢種手法正正就係「打著紅旗反紅旗」,係支那共匪搞鬥爭嘅基本功來的。而且,就是支那共匪黨內嘅所謂倫理觀念,毛、周二人所言所幹的都係不容挑戰、必須跟隨而為。另外,引用歷史作為佐證嘅呢種手法,亦係毛澤東之慣常。可以話劉夢熊成篇嘢係「扮毛澤東講嘢」;加埋「毛、周二人所言所幹的都係不容挑戰、必須跟隨而為」,直接啲講,即係話习近平或黨內其他賊匪搞《逃犯條例》修訂,都係違反党嘅方針。可以話係一種屈機級嘅鬧人方法來的。在效果上,就係向《逃犯條例》修訂整件事、港共傀儡政權同埋习近平投下一枚威力巨大嘅政治核彈。應該見到劉夢熊嘅功力絕對唔嘢少。

言下之意,豈非劉夢熊逆旨作反?佢點解咁寫,動機何在,我唔打算講,亦唔係我想講嘅重點。反而佢咁樣向习近平「屈機」,正正反映出支那共匪、港共傀儡政權同一眾土共對於中国共产党嘅根本原則先至係大逆不道。

無論如何,劉夢熊嘅「核彈」已射,後續將會如何,都唔到你同我擔心。反而當前香港各方,包括政界、評論人、社運友,以至全香港人要認認真真、快手快腳學曉佢呢種文筆風格,因為正正就係對付支那共匪嘅最有效方法。

返回主頁

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*