「反送中」九巴同運輸署都係仆街戰犯


無端端燒埋九巴嗰疊做乜?因為一條本來只係响某啲日子 (例如佛誕、大球場夜賽) 先至會開嘅104R 巴士線,無端端响6月9日深夜/10日凌晨,與及噚晚/今日凌晨開車。噚晚「扎馬」等客地點係灣仔軒尼詩道循道衛理教堂出面

成件事鬼在乜嘢?當「散水」之後,群眾要返歸但無晒地鐵過海,但又唔想搭的士咁重皮、或是坐地起價嘅紅色小巴,九巴無啦啦開部咁嘅車,人性之基本當然梗係上車返過九龍。

然後的,個個用八達通上車,咁咪可以 track 到「暴徒」嘅行蹤囉。

九巴之所以咁做,錢都係其次,最主要係九巴母公司載通國際 (HKEX:00062) 有一個獨立非執行董事叫曾偉雄!

支那共匪推薦佢去聯合國駐維也納辦公室總幹事兼聯合國毒品和犯罪問題辦公室執行主任,呢條仆街冚家鏟準備水鬼升城隍,必定要向共匪主子「找數」吖嘛!而佢坐得載通非執董,可以一句「有錢唔搵呀」就叫九巴車務部出車。

至於點解燒埋運輸署嗰疊,因為正常嚟講,要開「特別路線」係要事先通知運輸署,而運輸署應該要出「交通通告」。相反地,如果九巴無知會,可以理解為「違反專營權條款」,雖則無乜嚴重後果,頂盡係運輸署鬧兩句就算,但程序上九巴係唔可以再開。引伸出嚟,即係運輸署對九巴隻眼開隻眼閉,有得禿鷹曾呢條撚樣為求做仆街嘢亂鳩咁嚟,運輸署仲唔係共犯咁係乜呢請問?!

嚴重警告曾偉雄你條撚樣,唔好當香港人傻,無人睇穿你籠嘢。

奉勸所有戰士義士,緊記俗語有謂「光棍佬教仔,便宜莫貪」。就算要搭,記得唔好用八達通。

後記:經過呢單嘢,香港重光之後,必須清算九巴;應該係清盤九巴 ─ 執柒咗佢好過。

返回主頁

1 Comment

  1. 我又覺得呢件事本身係有三個可能、未必係一嘢就插到九巴配合警方陰謀獲得示威者個人資料:
    1)可能性一:如文,係九巴同警方合謀👮🏿‍♂️
    2)可能性二:相反,係九巴內有想方便抗爭者✊🏻
    3)可能性三:嗯⋯搵銀啫⋯大家是咪諗多🐦

    當然、亦都可以係可能性1+3、又或者 2+3的。
    咁如果大家有擔心,又不妨考慮好似我咁用「清水」(無登記個人資料)八達通、又或者用現金吧🙏🏻

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*